Rakkaudesta Suomeen

Romanikerjäläiset vievät Suomen takaisin viime vuosituhannelle

  • Romanikerjäläinen lapsensa kanssa. Kuva Wikimedia Commonisista.
    Romanikerjäläinen lapsensa kanssa. Kuva Wikimedia Commonisista.

Suomessa oli viime vuosisadalla voimassa irtolaislaki (1937-1986), joka alkuperäisessä muodossaan määritteli irtolaisen näin:

"1 §. Irtolainen on tämän lain mukaan:

  1. työhön kykenevä henkilö, joka toimettomana, riittäviä elatusvaroja vailla, kuljeksii paikkakunnalta toiselle, elleivät asianhaarat osoita hänen hakevan työtä;
  2. sellainen työhön kykenevä henkilö, jolla on tapana vieroksua työtä ja sen vuoksi joutuu köyhäinhoidon tarpeeseen tai tulee ylivoimaiseksi rasitukseksi toiselle henkilölle ja siten ilmeisesti saattaa tämän vaaraan joutua tarvitsemaan köyhäinhoitoa itselleen tai sille, josta hänen lain mukaan on pidettävä huolta;
  3. henkilö, jolla on tapana kerjätä tai käyttää toista kerjuuseen taikka sallia, että hänen hoidossaan oleva kahdeksaatoista vuotta nuorempi henkilö kerjää; sekä
  4. henkilö, joka pitämällä tapanaan hankkia tuloja hyvien tapojen vastaisilla ja siveellisesti hylättävillä keinoilla taikka muulla elämäntavallaan tuottaa ilmeistä vaaraa yleiselle järjestykselle, turvallisuudelle tai siveellisyydelle.

Irtolaisena ei kuitenkaan tämän lain mukaan käsitellä henkilöä, joka on kahdeksaatoista vuotta nuorempi, eikä mielisairasta, tylsämielistä tai vähämielistä. Sellaista henkilöä on asianomaisen viranomaisen huollettava, niinkuin erikseen säädetään."

Soivatko kellot päässä? Tuntuuko tutulta?

Irtolaislaki lakkautettiin vuonna 1986, kun päihdehuoltolaki tuli voimaan ja sosiaaliturva oli rakennettu niin kattavaksi, että irtolaislaille ei ollut enää selkeää tarvetta.

Nyt on.

Suomalaisten irtolaisten sijaan meillä on nyt romani-irtolaisia, jotka kerjäävät ja kaupustelevat suurimmissa asutuskeskuksissa ja korjaavat työmailta ja teollisuusalueilta talteen irtaimistoa - ja kiinnikin olevaa tavaraa. Mikä huolestuttavinta, yhteiskuntamme ei tunnu reagoivan kasvavaan turvattomuuden tunteeseen, vaan ns. asiantuntijat puolustavat "eurooppalaisten liikkumisvapautta" ja ovat valmiita jopa miettimään, miten näille tarjottaisiin koulutusta, terveydenhuoltoa, majoitusta ja muitakin sosiaalipalveluja samaan aikaan, kun Suomessa on ennätyspitkät leipäjonot, suomalaisilla on ennätyspaljon luottohäiriöitä ja suomalaisnuorten siirtyminen eläkkeelle alle 30-vuotiaina on ennätyssuurta. Toisin sanoen, meillä on omiakin haasteita käsillämme tarpeeksi ilman, että niitä tarvitsee ottaa lisää hoidettavaksemme maamme sisällä.

Romaniongelma on eurooppalainen ongelma, johon suomalaisten ei kannata miettiä omaa ratkaisuaan, vaan tehdä se yhdessä muun EU:n ja varsinkin ongelman kotimaan, Romanian, kanssa.

Ongelmat eivät ratkea laajentamalla niitä ympäri Eurooppaa, eikä ongelmien ratkaisu aina ole helppoa ja kivutonta. Ainoa kestävä ratkaisu on Romanian rakentaa niin kattava sosiaalinen järjestelmä, että kansalaisten ei ole välttämätöntä lähteä maanpakoon omasta maastaan. Muut maat voivat painostaa Romaniaa tekemään tarvittavat ratkaisut mm. kieltämällä irtolaisuuden ja kerjäämisen omissa maissaan. Romania kykenee kyllä tarvittaviin muutoksiin, kunhan se saa selkeän viestin Suomelta ja muilta mailta. Varmasti tukeakin maan kehittämiseen löytyy.

Olemme oman kerjäläisongelmamme hoitaneet jo irtolaislain aikana. Nyt on Romanian vuoro hoitaa oma ongelmansa kuntoon. Muuten kerjääminen ja sen mukanaan tuoma turvattomuus vain jatkuvat. Koko Euroopassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Mutta romanithan hakevat koko ajan työtä? Voisin luvitella, että pärjäisivät siivoojina erittäin hyvin. Tekevät todella puhdasta jälkeä, minne ikinä menevät

Asta Tuominen

Ei pitäisi, mutta silti: *reps* =)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Irtolaislaki kumottiin, koska Suomi allekrijoitti Euroopan ihmisoikeussopimuksen, ja se velvoitti poistamaan irtolaislain.

Irtolaisuutta tai kerjäämistä, sekä prostituutiota tai seksin ostoa voidaan kuitenkin jossain määrin rajoittaa järjestyslaeilla. Järjestyslait ovat kuitenkin enemmän tällaisia yleisen järjestyksen pidon ylläpitämistä, ja järjestyslaeissa rangaistusten pitää olla suhteellisen lieviä, kuten lähinnä sakkoja.

Asta Tuominen

Sakotkin olisivat riittävä signaali siitä, että kerjääminen ei ole paikkakunnalla toivottavaa toimintaa. Nythän kerjääminen on muuttunut entistä röyhkeämmäksi, jopa päällekäyväksi, joten jotain on aidosti tarpeen tehdä.

Irtolaislain kumoaminen, yleinen sosiaaliturvan paraneminen riittävälle tasolle ja Euroopan ihmisoikeussopimus tuntuivat kulkevan käsi kädessä. Nyt suomalaisten asema on kuitenkin heikentynyt tuohon 30 vuoden takaiseen tilanteeseen nähden.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tuosta ajattelin kirjoittaa kyllä oman tekstin jo, mutta vastaapa minulle niin ei tarvitse sitä tehdä.

Eli kun ehdotat sakkoja kerjäämisestä, niin sanopa odotatko yhdenkään sakon tulevan maksetuksi? Siis ihan realistisesti 1000 sakkoa jaetaan, niin kuinkas moni niistä johtaa sakon maksuun seuraavan 200 vuoden aikana? Veikkaisin että tasan 0 ( jos enemmän, niin perustele millä saat perittyä rahat kerjäläisiltä ). Mikäli tuotto on nolla ja hyötykin siinä että ihmiset siirtyvät paikasta a paikkaan b, niin onko keinovalikoima tehokas? Tuloksena sakkolappuja ja byrokratiaa ja voimavarojen käyttöä siihen....

Niitä todellisia toimivia keinoja kai kannattaisi hakea. Euroopan laajuinen järjestäytyneen rikollisuuden parempi torjunta ja siihen voimavaroja lisää ja yhteistyötä. Mikäli kerjäläisten taustalla on rikollisuutta tulisi iskeä kerjäläisten sijaan (jotka tosiaan vain siirtyisivät yhdestä paikasta toiseen) itse pääportaisiin tai edes väliportaisiin, joiden kautta päästäisiin johtoon käsiksi. Kai sitä yritetäänkin, mutta saisi tulla jotain selvitystä miksi tulokset ovat perin vajavaisia.

Mielipiteitä tähän?

Johan Lom

80-luvun jälkipuolisko, jolloin irtolaislakikin kumottiin, oli jonkinlainen Suomen "bell´ epoca" periodi. Prostituutio oli taloudellisen vaurauden myötä kadonnut ja Holkerin kansainvälisillä forumeilla ilmoittama "fakta" siitä, että "Suomessa ei ole lainkaan köyhiä" saavutti vain vähän huomiota Suomessa, koska hän oli pitkälti oikeassa. Miltei ainoat "mamut" olivat hyvin integroituneita ahkeria Vietnamin venepakolaisia.

Muutettuani ulkomaille vuonna 1990 olin etäällä Suomen todellisuuden nopeasta muuttumisesta ja sitä rajummin muutokset havaitsin, kun silloin tällöin maassa kävin.

Muutos ei kuitenkaan ole johtunut omista päätöksistämme, vaan kansainvälisen ympäristön muutoksista, joista merkittävin 90-luvun alussa oli Neuvostoliiton hajoaminen ja sen mukanaan tuomat muutokset Euroopassa. Kansainvälinen lama, vääjäämätön integroituminen EU:hun j.n.e.

Asta Tuominen

Täällä pohjoisessa se muutos tapahtui jossain 2000-luvun alussa ja vieläkin hämmästelen sitä nopeutta, jolla se tapahtui - siinä meni vain pari vuotta.

Tuo vääjäämätön integroituminen EU:hun on kyllä yksi ongelmien aiheuttaja. Suomen päättäjät eivät ole yhtään pitäneet puoliamme eivätkä pitäneet kunnollisia mietintätaukoja siitä, mitä se integroituminen pitkällä aikavälillä, sukupolvien aikajanalla, tarkoittaa.

Mutta peliä ei ole vielä menetetty. Ollaanhan me täällä! Lamantappamiseenkin löytyisi keinoja, mutta niistä lisää myöhemmin. Hännät ylös! =)

pekka numminen

Rami Ovaskainen,

"Eli kun ehdotat sakkoja kerjäämisestä, niin sanopa odotatko yhdenkään sakon tulevan maksetuksi?"

Olet varmaan lukenut jopa suvaitsevaistoa edustavien havahtuneen kerjäläismummojen antavan rahaa "pukumiehille"?

Irtolaislaista kohta:

3. ...käyttää toista kerjuuseen...

Ei niiltä mummoilta mitään sakkorahoja saa, mutta entä niiltä automiehiltä (organisoijilta/järjestäjiltä)?

Asta Tuominen

Vastaus myös Rami Ovaskaiselle: sakkojen maksamisennuste on heikko, mutta jo niiden sakkojen antaminen kertoo, että jokin toiminta ei ole toivottavaa eikä sallittua. Tässä tapauksessa voisi lähteä liikkeelle sakoilla.
Jos sakoilla ei ole pelotevaikutusta ja häiritsevä, turvattomuuden tunnetta aiheuttava kerjääminen ei vähene, silloin pitää miettiä seuraavaa keinoa, joka voi olla vaikkapa poliisikuulustelu ja muutama tunti putkassa, tai jopa maastapoistaminen.
Supon hommiin luontevasti kuuluu tuo "automiesten" eli organisoijien seuranta ja kiinniottaminen. Mitä olen asiaa seurannut, romanikerjäläiskuvion taustalta löytyy monenlaista rikollisuutta.

Simon Wahlroos

Epäilen ettei saada sakkorahoja keneltäkään edes voimakkailla painostuskeinoilla, kuten keskitysleirit, joihin ajauduttiin ennen toista maailmansotaa, eikä sittenkään saatu rahoja vaan korkeintaan henki kaasutettua pihalle. Valitettavasti historia toistaa itseään tai sitten vain annamme kaiken omaisuutemme suosiolla pois. Ja kun siihenkään ei tyydytä pohjattoman ahneuden takia, niin onhan meillä lapset, joista he saavat hyviä erilaisia orjia kerjäysoperaatioihinsa muualla missä pidetään hanakammin paikallisten hyvin toimeentulevien puolia.

Toisaalta nykyään mainostetaan kallista sirutekniikkaa ja pantoja valvontakeinoina, kun ainoa toimiva ja edullinen vahtoehto eli rajojen sulkeminen on kielletty. Näiden uusien valvontakeinojen takia menetämme rahat niiden valmistajille, mikä lienee melkein yhtä epätoivottavaa kuin se että menetämme rahat kerjäläisten rikollisorganisaatioille.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Epäilen ettei saada "automiehiltäkään". Kuinkas monet rikolliset yleisesti maksavat sakkonsa... tästä itse asiassa en tiedä, joten voi kommenttia laittaa. Jos sakkoja alettaisiin vain juntata kerjäläisten kuppeihin, niin johan tuon homman toimivuudelle nauraa harakatkin.

Mikäli on rikollisuutta taustalla, niin pitää saada rikollisorganisaatiot kuriin eli väliporras ja sitä kautta "johtoporras". Euroopan laajuista yhteistyötä siis asian kuriin laittamiseksi. Samalla painostettava Romaniaa/Bulgariaa laittamaan romanien sorto kuriin (osittain tehtykin mutta mutta...) ja toisaalta keskitettävä voimavaroja myös siihen että sikäläisten romanejen omassa kulttuurissa olevia tekijöitä saataisiin muutettua silloin kun siihen on selvää aihetta.. heidän itsensäkin takia. Eli näen syytä vähän kaikissa, mutta ei se syyttelemällä parane ja pistämällä pelkät vastakkainasettelut päälle, vaan asioita pitäisi lähteä aidosti korjaamaan.

Mikäli nyt on kuten väitetään, kerjäläisyydessä kyse ihmiskaupasta, niin ihmiskaupan uhreihin (kerjäläisiin eli näihin kaikkein huonoiten toimeen tuleviin ja epätoivoisimpiin... sitä(kin) kautta myös tilastoissa suuremmat mahdollisuudet turvautua rikoksiin) keskitetään toimet....

Ihmiskauppa siis ongelmana väitetysti ja (osa)ratkaisuna tuomitaan ihmiskaupan uhrit... ei kamalasti järkeä logiikan kannalta mikäli tarkoitus on korjata ongelma... eikä se ongelma poistu Euroopasta siirtämällä ihmisiä paikasta A paikkaan B.

Olisi varmaan ihan syytä mieluummin saada tuo taustalla oleva organisaatio kuriin. Asiasta pitkällisesti tiede.fi foorumilla "keskusteltiin". Ei tuostakaan keskustelusta kamalan valmista tullut.. sata sivua sitä kai ehdittiin jauhaa tähän mennessä.

Käyttäjän samihaukka kuva
Sami Haukka

Tukemalla kerjäämistä, tukee rikollisuutta .

Asta Tuominen

Kerjääminen on vain jäävuoren huippu. Poliisi ilmoittaa tiedotteessaan 1.6.2012 seuraavaa:

Suomeen saapuvia ja täällä lyhytaikaisesti oleskelevia romanialaisia epäillään yleisimmin omaisuusrikoksista. Tyypillisiä rikoksia ovat mm. taskuvarkaudet, maksuvälinepetokset, myymälävarkaudet sekä liike- ja asuntomurrot.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No ei tässä tueta, vaan kun ongelma pitäisi ratkaistakin. En nyt ole hallitukselta sen enempää kuin oppositiolta tai muutoslaisilta eli hallituksen ulkopuolelta kuullut vielä mitään konkreettista keinoa millä tilanne paranee. Toki itseäni kiinnostaa hieman laajemmassa mitassa ongelman ratkaisu eli tilanteen parantaminen. On tietenkin yhden maan kohdalla ratkaisu sekin että junttaa rajoja kiinni tai käännyttää muualle (jossa nämä ovat taas seuraavien ongelmana ja muiden probleemilla on tapana heijastella omaankin suuntaan).

Tästä tilanteesta nyt on tullut niin pitkään jatkunut kierre että sen purkaminen on lähes mahdotonta. "Lähes" koska mikään ei ole yleensä täysin mahdotonta, ja jostakin päästä tilannetta pitäisi alkaa purkamaan. Kulttuuriin muutosta toki tietyin osin (romanian/bulgarian romanit) vaan kun on totta toinenkin puoli eli sitä varsinaista sortoakin on mikä sekin osaltaan on johtanut tilanteen vääristymiseen.. ihminen kun on oppivainen löytämäät aina jotkut selviytymistavat. Keskusteluissa olevat puolet yleensä näkevät tai haluavat nähdä vain tilanteen toisen puolen ja blokkiutuminen tiettyyn ajattelutapaan on valmis.

Sinikka Savola

Pelätäänkö meillä niin hirveästi rasistin leimaa, että terveen järjen käyttö kielletään?
Oli sitten kyse kerjäämisestä, naisten ja lasten taloudellisesta hyväksi käyttämisestä tai omaisuusrikoksista, asiaan pitää puuttua.
EU on jonkun täällä aiemmin kerrotun tiedon mukaan määrännyt, että irtolaislakeja ei saa olla. So what!
Oman maan kansalaisten moraalista ymmärrystä ei saa väheksyä. Ei irtolaisuus ja rikollisuus siitä vähene että pannaan silmät, korvat ja suu peittoon ja kielletään niiden olemassaolo.

Asta Tuominen

Nyky-Suomessa rasistikseksi leimataan kaikki, mikä kohdistuu muuhun kuin suomalaisten arvostelemiseen.

Nyt on korkea aika alkaa osoittaa sitä maailmallakin kuulua suomalaishenkeä ja sanoa tiukka 'ei' EU:n lammashenkisyydelle.

Toimituksen poiminnat